Richtlijnen boombeheer.
- Protocol bronbemaling
In 2023-24 werkt Bomen Beter Beheren een werkversie voor een richtlijn uit voor het beschermen van bomen bij bronbemalingen. Een grondwaterverlaging kan namelijk een grote impact hebben op de gezondheid van bomen. De werkversie werd tijdens verschillende studiedagen voorgesteld aan een breed publiek van openbare besturen, studiebureau’s, boomexperts en boomverzorgers. Bekijk het Protocol bronbemaling 1.0.
- Charter boombescherming
Hoewel openbare besturen dikwijls de intentie hebben om bomen op bouwwerven te laten beschermen, loopt het vaak toch niet goed af voor de boom. Vaak heeft het te maken met onvoldoende geformuleerde voorwaarden of met hiaten in de interne workflow waardoor knelpunten voor bomen in omgevingsvergunningen onopgemerkt blijven. Bomen Beter Beheren heeft met zijn expertenpanel een kader uitgewerkt waarmee openbare besturen bomen op werven wel slagkrachtig kunnen beschermen. Zo is het charter boombescherming bij projecten 1.0 ontstaan.
Met dit charter richten wij ons tot alle partners die betrokken zijn bij het proces van boombescherming bij (bouw)projecten: de ontwerpsector, de bouwsector, vergunning- en adviesverlenende overheden en boomdeskundigen.
Het charter is bedoeld om al deze partners een leidraad aan te reiken waardoor de uiteindelijke doelstelling kan bereikt worden: de realisatie van een waardevol (bouw)project waarbij de te behouden bomen optimaal beschermd en behouden worden.
Om een zo groot mogelijk draagvlak voor dit charter te creëren, stellen we de tekst open voor feedback en suggesties voor alle betrokken partners, met het oog op de opmaak van een toekomstige versie 2.0. Feedback kan gegeven worden via ons contactformulier.
- Afwegingskader dreefbeheer van het Agentschap Onroerend Erfgoed
Bomen Beter Beheren zetelde in 2023 het expertenpanel om feedback te geven over het afwegingskader dat in 2024 werd gepubliceerd.
Afwegingskader voor het beheer van historische dreven
- Europese standaarden
De Europese standaarden zijn gebaseerd op een harmonisatie van formele en informele nationale normen en standaarden, inclusief actuele kennis en ervaring in de arboricultural community.
De basisteksten worden gecreëerd tijdens discussies in werkgroepen met experts uit 11 Europese landen. Na overeenstemming in de werkgroep wordt de conceptversie onderworpen aan een openbare consultatie, open voor alle geïnteresseerden.
Feedback van de openbare consultatie wordt besproken en verwerkt in de definitieve versie van de stadaard voordat deze wordt gepubliceerd. Bomen Beter Beheren voorziet in de Nederlandse vertaling ervan.