Historie.

Van doopvont tot professionele & maatschappelijke organisatie.

2001-2004

Doopvont

Bomen Beter Beheren vindt zijn oorsprong in 2001. In een gemoedelijke sfeer brachten boomverzorgers samen een weekend door om hun ervaringen en kennis te delen. Er ontstond snel overeenstemming over de vaststelling dat de zorg voor bomen in Vlaanderen op dat moment veel te weinig aandacht kreeg bij de actoren die impact hebben op hun voorkomen en (duurzaam) behoud en beheer. Het idee werd geboren om een officiële vereniging op te richten die niet enkel zou dienen als klankbord voor boomverzorgers maar ook als maatschappelijke luidspreker voor een betere zorg voor bomen in Vlaanderen. Dit idee kreeg in de maanden erna vaste vorm en op 10 oktober 2002 werd de vzw Bomen Beter Beheren boven de doopvont gehouden met de publicatie van de 1ste statuten. Al snel na deze start fungeert de vereniging als een belangrijk platform voor ondersteuning, advies en uitwisseling van wetenschappelijke kennis en ervaring inzake boombeheer: de basis van haar huidige expertise inzake het duurzaam beheer van het bomenpatrimonium in Vlaanderen en de bewustwording daarrond. 

2005-2006

Uitbouw activiteiten

In 2005 werkt Bomen Beter Beheren samen met de SERV (Sociaal-economische Raad van Vlaanderen) om een beroepscompetentieprofiel voor boomverzorgers aan te stellen dat beantwoordt aan de groeiende nood aan uniformiteit en standaarden in de sector.

De oprichting van de 1ste activiteitenwerkgroep, samengesteld uit bestuursleden en gemotiveerde vrijwilligers, zorgt vanaf 2006 voor een meer systematische en marktgestuurde organisatie van studiedagen, lezingen, conferenties en gezellige boomcafé’s waarbij een breed spectrum van actuele onderwerpen inzake boomverzor- ging aan bod komt.

Deze verbreding van ons publiek met mensen buiten de boomverzorgingssector leidt in 2007 tot de ontwikkeling van een Bomen Beter Beheren-website om de inhoud van onze werking kenbaar te maken en om de basiscommunicatie te verzorgen voor steeds meer actoren die bij boomzorg en -planning betrokken zijn.

2007-2011

Internationale linken

Met de oprichting van BAAs (Belgian Arborist Associations), als overkoepelende organisatie van Bomen Beter Beheren en Arboresco (de Waalse tegenhanger), wordt vanaf 2007 expliciet aansluiting gezocht bij de internationale organisaties inzake zorg voor bomen in een verstedelijkte omgeving: de ISA (International Society of Arboriculture) en de EAC (European Arboricultural Council). Projectmatige samenwerking tussen Vlaanderen en de internationale koeples inzake boomzorg neemt een start. Vanaf 2009 maakt BAAs, met steun van Bomen Beter Beheren en onder auspiciën van de EAC, werk van de organisatie van regelmatige examens voor de Europese certificering van boomdeskundigheid voor uitvoerende boomverzorgers in Vlaanderen: het certificaat van European Tree Worker (ETW). In 2013 volgt het eerste examen voor boomtechnisch raadgever European Tree Technican (ETT) en vanaf 2020 voor het label van Veteran Tree Specialist (VetCert).

2012-2017

Verbreding werking

In 2012 viert Bomen Beter Beheren haar 10-jarig bestaan. Deze mijlpaal werd gemarkeerd met de introductie van een nieuw logo, dat beter aansluit bij de visie van de vereniging en de richting die zij wil inslaan. In 2013 organiseert Bomen Beter Beheren de 1ste bomenreis: een meerdaagse tocht langs erfgoedbomen, veterane bomen, arboreta of andere locaties waar opmerkelijke bomen groeien. Enthousiaste leden zorgen ervoor dat deze sindsdien jaarlijkse 3-daagse reizen op een mum van tijd zijn volgeboekt. 2017 wordt het jaar van de nationale verkiezing van “De boom van het jaar”. Bomen Beter Beheren is partner van dit initiatief, samen met Natuurinvest, ELO, Landelijk Vlaanderen en BOS+, en wordt betrokken bij het beheerplan van de verkozen dorpslinde te Massemen, Wetteren 

2018-2022

Start professionalise-ring

In 2018 zet Bomen Beter Beheren een belangrijke stap: met de expertise van het studiebureau Strategies And Leaders werkt het een strategisch plan tot professionalisering uit. De implementatie van dit plan en de eerste inzet van medewerkers op freelance-basis markeren de start van de vervelling van een vereniging met uitsluitend vrijwilligers naar een meer professioneel gestructureerde organisatie. In 2021 neemt Bomen Beter Beheren bovendien, in samenspraak met BAAs en Arboresco, de rol van Belgische vertegenwoordiger bij de EAC over van BAAs. Bomen Beter Beheren werkt vanaf dan rechtstreeks onder de vleugels van de EAC mee aan de ontwikkeling, invoering en promotie van (Europese) standaarden inzake boomzorg in België en neemt, in samenwerking met Inverde, de organisatie van de Europees gesuperviseerde examens tot certificering van boomdeskundigheid (ETW, ETT en VETcert) volledig op zich. In 2022 bouwt Bomen Beter Beheren de samenwerking met de Europese koepelorganisatie EAC nog verder uit door de oprichting van de werkgroep certificering. Deze werkgroep focust zich op de bewaking van de kwaliteit van boomzorg door Europees (ETW, ETT en VETcert-) gecertificeerde boomdeskundigen in Vlaanderen binnen het beoordelingskader en volgens de normen die in samenspraak met de EAC zijn uitgewerkt. Naast het bewaken van de 3-jaarijkse verlengingsverplichtingen ontwikkelt de werkgroep certificering samen met het EAC ook beoordelingsprocedures om (een snel stijgend aantal) klachten inzake boombeheer van burgers, professionelen en openbare besturen te behandelen en te beantwoorden.

2023-2024

Ontbolstering

In 2023 is de indiensttreding van de eerste vaste werknemer de volgende cruciale mijlpaal in de strategische ontwikkeling van de vereniging. Als strategisch coördinator heeft deze persoon de verantwoordelijkheid om de dagelijkse werking van de vereniging te ondersteunen en de organisatie te helpen groeien en verder te professionaliseren. Eveneens in 2023 worden expertengroepen rond specifieke thema’s opgericht (nader onderzoek bij bomen, grondbemaling rond bomen, boombescherming binnen bouwwerven, …), samengesteld uit ervaren (vrijwillige) deskundigen volgens het voorliggende thema. Daarmee zet de vereniging haar kennis, expertise en netwerk in om samen met vertegenwoordigers van diverse partijen die bij stadsontwikkeling zijn betrokken, standaarden en protocollen voor bouwen rond bomen te ontwikkelen. Dit proces en de resultaten ervan vormen een belangrijke ondersteuning voor tal van actoren in de bouwsector, maar ook voor studiebureaus, (landschaps)ontwerpbureaus, openbare besturen en boomtechnisch adviseurs.

In 2024 stemmen de leden van Bomen Beter Beheren in met de aanpassing van het doel van de vereniging en daarop afgestemde, nieuwe statuten: de ontbolstering tot een bredere natuurvereniging die haar expertise, professionaliteit en kwaliteit nog breder inzet om boomkwaliteit in verstedelijkte omgevingen te behouden en te laten groeien. De nieuwe statuten benadrukken het maatschappelijke belang van de vereniging en maken haar klaar om haar steeds groeiende rol in de toekomst deskundig op te nemen, zowel ten aanzien van professionele actoren als ten aanzien van belanghebbende burgers. Het leidt tot de uitbreiding naar meerdere, enigszins provinciaal gerichte activiteitengroepen van vrijwilligers, zodat de geografische nabijheid van van onze activiteiten vergroot wordt voor al onze doelgroepen.