Studienamiddag 'Toekomst van de beuk'
Tickets
Studienamiddag 'Toekomst van de beuk'
Er is discussie over de toekomst van de beuk: gaat het werkelijk zo slecht met deze iconische boomsoort, en heeft de beuk nog een toekomst in onze regio? Of laten we ons te veel beïnvloeden door de zichtbare uitval van individuele bomen? Wat wel duidelijk is, is dat klimaatveranderingen de beuk onder druk zetten. Steeds vaker zien we beheerders terughoudend worden om beuken aan te planten. Wat betekent dit alles voor het beheer en de toekomst van onze woudreuzen?
Tijdens deze studiedag duiken we samen met toonaangevende experts van het INBO en de UGent in de wereld van de beuk. Aan de hand van lezingen over de ecologie, fysiologie en genetica van de beuk krijgt u inzicht in de uitdagingen waarmee deze boomsoort te maken heeft en welke oplossingen zich mogelijk aandienen.
Aansluitend organiseren we een prikkelend debat tussen praktijkmensen. Hoe gaan zij om met de aanplant en het beheer van beuken? Hoe zien zij de toekomst van de beuk in onze veranderende omgeving?
Praktisch
Datum: Maandag 26 mei 2025
Locatie: Belpaire gebouw, Brussel - groot auditorium op eerste verdiep
Start: 13u30
Einde: 17u30
Programma
Lezingen (13u30-15u30):
- Kris Verheyen – De toekomst van de beuk: wat zeggen de modellen (en wat zeggen ze niet)?
- Kris Vandekerkhove - Beuk: dramaqueen of kind van de rekening?
- Kathy Steppe – Fysiologie van de beuk in een veranderende wereld
- An Vanden Broeck - De demografische geschiedenis van de beuk in de Lage Landen. Inzichten vanuit het DNA-onderzoek
- Kristine Vander Mijnsbrugge - Wat leren bladuitloop en herfstverkleuring ons over klimaatgevoeligheid van beuk?
Debat (15u30-16u30):
met o.m. Jan Goris (coördinator Bosgroep Houtland), Frederik Vaes (departementshoofd Bos bij Leefmilieu Brussel), Bart Backaert (ex-groendeskundige stad Aalst), Nico D'hamers (boomconsulent Pan Boombeheer)
Netwerkreceptie (16u30-17u30)
ETW-uren
3 uur
Prijs
€40
Doelgroep
Deze studiedag is gericht op bos- en boombeheerders, openbare besturen, boomverzorgers, academici, consulenten en iedereen met een hart voor bomen om kennis te vergaren, ervaringen uit te wisselen en mee na te denken over de toekomst van de beuk.