Studiedag stedelijk groen
Tickets
Studiedag stedelijk groen
Voor deze studiedag zijn we erin geslaagd de coryfeeën rond de groene inrichting van onze stedelijke omgeving uit te nodigen! Laat je op deze dag inspireren om van onze ruimte een duurzame, kwaliteitsvolle groene oase te maken!
Ruben Rogier, voorzitter van Bomen Beter Beheren vzw, zal de dag inleiden en omkaderen.
Daarna verwelkomen we Cecil Konijnendijk, directeur van het Nature Based Solutions Institute, die zijn bekende 3+30+300-regel toelicht. Deze vuistregel zet in op groenere en gezondere dicht bebouwde woonkernen. Het idee? Iedereen moet 3 bomen vanuit huis kunnen zien, 30% boomkroonbedekking in de buurt hebben, én binnen 300 meter van huis toegang hebben tot een groene omgeving. Hij reikt ons zowel handvaten voor implementatie van deze regel op beleidsniveau, als dat hij het belang aantoont van goed beheer, optimale kroonbedekking en hoe dit te realiseren.
Martin Hermy, emeritus professor aan de KU Leuven, deelt de inzichten over het belang van groen in onze dichtbebouwde woonkernen. Hij vertrekt vanuit zijn boek ‘De juiste boom voor elke tuin’ om aan te tonen dat door de juiste keuzen van soorten je zelfs op kleine ruimtes bomen kunt planten. In het tweede deel van zijn lezing neemt hij ons mee op reis door de wereld van ‘Klimmend groen voor elke tuin en gevel’, zijn boek dat in 2024 uitkwam, en bespreekt hij praktische toepassingen en minimale voorwaarden om succesvol deze verticale groenvormen te integreren.
Na de pauze is Kim Van Havere aan het woord. Kim is haar professionele loopbaan gestart met de aanleg van daktuinen en gevels en heeft enkele jaren geleden gekozen om bij New Urban Standard haar passie uit te breiden naar groeiplaatsconstructies. Vanuit haar praktijk ervaring vertelt ze welke bijdragen daktuinen en groeiplaatsconstructies kunnen leveren aan de uitdagingen rond waterbeheer, hittebestendigheid, soci- economische voordelen en de meerwaarde voor de biodiversiteit. Naast het klimaatverhaal geeft ze inzichten op vlak van financiële haalbaarheid en effectiviteit van daktuinen en groeiplaatsconstructies. De sessie biedt praktische tips en inzichten voor professionals die werken aan klimaatadaptieve ontwikkelingen binnen woonkernen.
Tot slot gaan we op terreinbezoek naar de gedempte Zuiderdokken waar onze sprekers ons zullen gidsen doorheen praktijkvoorbeelden van groeiplaatsconstructies, groendaken en irrigatiesystemen.
Vragenronde: Bij elke lezing van onze sprekers is er uitgebreid de mogelijkheid om jullie vragen aan hen aan bod te laten komen.
Programma studiedag
8u45 en 9u00: ontvangst
9u10 – 9u30: Ruben Rogier: inleidend woord
9u30 -11u00: Cecil Konijnendijk: over de 3+30+300-regel: inspiratie voor groenere steden + vragenronde
11u00-12u30: Martin Hermy: over groen in onze kernen: bomen en verticale tuinen + vragenronde
12u30-13u30: lunch
13u30-15u00: Kim Van Havere: over daktuinen en groeiplaatsconstructies + vragenronde
15u00-17u00: Terreinbezoek Gedempte Zuiderdokken
Bijkomende info
- 75 euro voor leden van Bomen Beter Beheren, Arboresco en KPB-ISA
- 150 euro voor niet-leden
- ETW/ETT uren: 7
Doelgroep
Steden en gemeenten, provincies, studiebureau’s, projectontwikkelaars, ontwerpers, boomverzorgers en boomdeskundigen, tuinaannemers, tuinarchitecten, koepelorganisaties, ruimtelijke planners,… Met andere woorden: Iedereen die kan bijdragen aan een duurzame groenere omgeving.
Datum en tijd
- Vrijdag 28 februari 2025
- 09:00 tot en met 17:00 (Europe/Brussels)
Locatie en bereikbaarheid
Stad Antwerpen (exacte locatie en bereikbaarheid wordt nog meegedeeld)