3 bomen kunnen zien vanuit elke woonst, gemiddeld 30% kroonbedekking en een boomgroene zone binnen 300m van de woonplaats. Deze stelregel wordt door steeds meer steden in de wereld opgepikt. En terecht, blijkt uit recent onderzoek waarbij het effect van die 30% kroonbedekking in een stad werd onderzocht.
Europees is de gemiddelde kroonbedekking in de steden nu 14.9% (Lissabon 3.6%, Barcelona 8.4%, Londen 15.5%, Oslo 34%). Blijkt nu uit het onderzoek dat de kroonbedekking optrekken naar 30%, de temperatuur in steden gemiddeld met 0,4°C kan doen dalen. Dat zou dan weer leiden tot een vermindering van het aantal hitte-gerelateerde doden met 39,5%. Dus: bijkomende kroonbedekking creëren = preventieve gezondheidszorg!
En ondanks dat er dus nog meer mensen zouden leven, verzekeren de onderzoekers ons dat er geen woonruimte moet wijken voor groen. Er is in alle onderzochte steden voldoende plaats om bomen voldoende bij te planten, vooral in de te zeer auto-georiënteerde (en dus overmartig geasfalteerde) steden. Dus: asfalt uitbreken = gezond! Start!