Boomcafé: “Houtbewoners, van top biodiversiteit tot plaagsoorten”

Luc Crevecoeur

Luc zal ons meenemen in de fascinerende wereld van invertebraten, oftewel ongewervelde dieren, en hoe wij als boomverzorgers hiermee kunnen omgaan. Invertebraten vormen een essentiële groep in het ecosysteem, waarbij ze onder andere een belangrijke rol spelen in onder andere de bodemvruchtbaarheid, het recycleren van organisch materiaal en het bestuiven van planten.

Voor boomverzorgers is het belangrijk om te begrijpen hoe invertebraten zoals insecten, spinachtigen en wormen invloed hebben op bomen en hun gezondheid. Sommige invertebraten zijn nuttig voor bomen omdat ze bijvoorbeeld dode plantendelen afbreken of plagen bestrijden. Andere, zoals bepaalde soorten kevers of rupsen, kunnen echter schadelijke gevolgen hebben voor de boom.

Luc zal ook ingaan op de balans tussen bescherming van bomen en het behoud van biodiversiteit. Zo is het van belang om als boomverzorger te weten wanneer invertebraten een bedreiging vormen voor bomen en wanneer ze juist een bijdrage leveren aan de gezondheid van het ecosysteem. Er kunnen ook praktische tips worden gegeven over hoe je als boomverzorger omgaat met plagen, zoals het minimaliseren van schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen en het stimuleren van natuurlijke vijanden.

Het onderwerp zal inzichten bieden in hoe we onze zorg voor bomen kunnen verbeteren door meer aandacht te besteden aan de rol van deze kleine, maar zeer invloedrijke wezens.

 

 

Locatie – Genk – 15/10/24

Provinciaal Natuurcentrum

Craenevenne 86

3600 Genk

Klik op de foto om deze te vergroten.

 

Praktisch

Timing

Start: 19u00
Einde: 22u00

Kostprijs

  • Toegangsprijs: 8€ – dit bedrag wordt omgezet in drankbonnen

Bijkomende info

  • ETW-uren: 1u30
  • Max. 70 personen

Inschrijven

 

new activiteitBoomcafé: “Houtbewoners, van top biodiversiteit tot plaagsoorten”